Válassza a legmegfelelőbb szaunát!

Hasznos tanácsok infraszauna-vásárlás előtt

A különböző infraszaunákról már annyi információt találhatunk az interneten, hogy komoly gondot okozhat a megfelelő típus kiválasztása. Több száz, kinézetre hasonló, de különböző árkategóriájú szaunát találhatunk online, és számos részletes beszámolót olvashatunk a szaunázás egészségre gyakorolt jótékony hatásairól. Az igazság az, hogy szaunavásárláskor több tényezőt is figyelembe kell vennünk.

Szeretnénk néhány kulcsfontosságú szempontot ismertetni, akár otthoni, akár közösségi használatra szánt szauna vásárlását tervezi.

Az infrasugárzás minősége és mennyisége – Valójában mennyi infravörös energiához juthat a szervezete?

A Sunlighten napsugárszaunákat egytől egyig, a gyártó által szabadalmaztatott, a létező leghatékonyabb infravörös sugárzási technológiával látták el. Ehhez képest más gyártók szaunái kevésbé hatékonyak. Versenytársaink azonban azzal érvelnek, hogy szaunáik sugárzói forróbbak, és ebből kifolyólag jobbak is. Ez az információ azonban teljesen ellent mond annak a tudománynak, amely alapján az infraterápia működik. Ahhoz, hogy megértsük, miért nem helytálló ez az állítás, először is az infravörös sugárzók működési mechanizmusát kell megértenünk.

A Sunlighten sugárzók esetén a feketetest emisszió elméletéből kell kiindulni, mely szerint a feketetest-sugárzás spektrumát és intenzitását kizárólag a feketetest hőmérséklete határozza meg.¹ Egyes tudományos törvények, (mégpedig Wein, Boltzmann és Planck törvényei) pontosan leírják, hogyan működik az elektromágneses sugárzás, amikor bizonyos testeket hőhatás ér. Ahhoz, hogy a nap infravörös sugárzását reprodukálhassuk, a következő tényezőknek kell teljesülnie a legkedvezőbb hullámhossz eléréséhez:

  • Felületi hőmérséklet – Ahhoz, hogy a 9,4 mikron hosszúságú, azaz a lehető leghasznosabb hullámhosszt tudjuk előállítani, az adott test felületének hőmérséklet-szabályzására van szükség. Minél hűvösebb a sugárzó felülete, annál több infravörös energia termelődik.
  • Emissziós tényező – Ez mutatja meg egy test energia kibocsátási és elnyelési képességét. Egy tökéletes feketetest emissziós tényezője 1, ami azt jelenti, hogy 100%-ban képes infravörös energiát kibocsátani. Ennek alapján az infraterápia akkor lesz valóban terápiás hatású, ha a szauna sugárzójának emissziós tényezője magas, azaz a sugárzó nagy mennyiségű infravörös hullámot bocsát ki, nem csak magas hőmérsékletet.
  • A teljes felület nagysága –A hő a lehető legegyenletesebben oszlik el, egy nagyobb infravörös sugárzónak a felülete is nagyobb egy kisebbhez képest. Mivel egy nagyobb sugárzó által kibocsátott hő nagyobb felületen oszlik el, a teljes felület hőmérséklete alacsonyabb lesz olyan kisebb sugárzók felületéhez viszonyítva, mint például a halogén égők, ahol a hő egy kisebb felületen koncentrálódik.

Ha egy feketetestet hőhatás ér, akkor az egy adott hullámhosszúságú sugárzást fog kibocsátani, ebben az esetben hősugárzást. Nagyon fontos, hogy ez a hullámhosszúságú sugárzás egy bizonyos hőfok alatt maradjon, ami ideális esetben 54-60 fokot jelent. Ez teszi lehetővé testünk számára az infravörös sugarak optimális elnyelődését. Ha egy szauna sugárzója ennél magasabb hőmérsékletre melegszik,akkor az nem a megfelelő hullámhosszúságú sugarakat fogja kibocsátani, tehát nem lesz terápiás hatású az infrasugárzás. Ezek a szaunák csupán hőt állítanak elő, éppúgy, mint egy hagyományos szauna, és a hatásuk hasonló ahhoz, mint mikor egy meleg napon kiülünk a kertbe – a meleg ugyan megizzasztja a testünket, de nem méregteleníti azt.

A széntartalmú karbon az egyik legmagasabb kibocsátó képeséggel rendelkező anyag, amit infraszaunákban használnak. A (szén) karbonsugárzók térnyerését megelőzően a gyártók kerámia sugárzókat építettek szaunáikba. Néhány gyártó a mai napig ezt a technológiát alkalmazza, annak ellenére, hogy egyetlen kompozit anyag sem rendelkezik a karbonhoz hasonló kibocsátóképességgel. Ez azért olyan fontos, mert ha van egy megfelelő hullámhossz egy meghatározott hőmérsékleten, akkor egy alacsonyabb kibocsátóképességgel rendelkező anyagot magasabb hőfokra melegítve pontatlanabbá válik a hőteljesítmény.

A Sunlighten napsugárszaunák sugárzótesteit egy olyan szabadalmaztatott technológia alapján alakították ki, hogy azok paneleit egy különleges, magas kibocsátóképességgel rendelkező bevonattal látják el, mely képes a legjobb minőségű ÉS legmagasabb koncentrációjú terápiás hatású infrasugárzást előállítani.

A szabadalmaztatott konstrukciónak és technológiának köszönhetően a Solocarbon panelek az egyetlen olyan infravörös sugárzók, melyek klinikailag igazoltan közel 3 fokkal megemelik az emberi test belső hőmérsékletét, ami optimális a méregtelenítés szempontjából, csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást és segít a testsúlycsökkentésében.²

Teljes spektrumú sugárzás vs. Solocarbon 3 in 1® infravörös sugárzás

Az infravörös spektrum közeli (NIR), közepes (MIR) és távoli (FIR) infravörös hullámokból áll, amelyek mindegyike különféle jellemzőkkel és frekvenciatartományokkal rendelkezik. Egyetlen hőforrás képtelen egyszerre három különböző hullámhosszon sugározni. Ezért fejlesztette ki a Sunlighten 2010-ben azt az egyedülálló technológiát, amely három fűtőelemet egyesít egyetlen sugárzótestben – ez a Solocarbon 3 in 1®. Azóta a piacot elárasztották a különféle “teljes spektrumú” infaszaunák. Azt mondják, hogy az utánzás a hízelgés legőszintébb formája, mégsem vagyunk elragadtatva attól, hogy a „teljes spektrumú” kifejezés eltérő értelmezésével egyes konkurenseink megtévesztik a vásárlókat, és úgy tesznek, mintha a mi szaunáinkkal egyenértékű szaunákat kínálnának jóval olcsóbb áron. Ezért szeretnénk tisztázni néhány ezzel kapcsolatos félreértést.

Forrás: Wikipedia

A Wikipédia a teljes spektrumú fényt a következőképpen definiálja:

Teljes spektrumú fénynek nevezzük azt a fényt, amely az elektromágneses spektrum infravöröstől a közeli ultraibolya sugárzásig terjedő tartományán belül található, illetve minden olyan hullámhosszú sugárzást, mely hasznos a növény- és állatvilág számára; teljes spektrumú fénynek leginkább a napfény tekinthető, annak ellenére, hogy a Föld felszínére érkező napsugárzás spektrális eloszlása eltérő lehet a napszaktól, szélességi foktól és a légköri viszonyoktól függően.

A “teljes spektrumú” kifejezés azonban szakmailag nem helytálló, ha egy villanykörtéről beszélünk. Inkább arra utal, hogy a termék a természetes fény néhány fontos jellemzőjét imitálja.

Lehet, hogy a “teljes spektrumú” termékként forgalmazott termékek a látható fény teljes spektrumát előállítják, de az általuk kibocsátott fény spektrális eloszlása nem egyenletes. Néhány ilyen “teljes spektrumú” termék alapjában véve nem is különbözik a nem “teljes spektrumú” társaitól.

A “teljes spektrumú”-ként forgalmazott szaunák csak egy vagy két fűtőelemmel rendelkeznek. Ha az infravörös sugárzási tartományra gondolunk, elgondolkodtató, hogyan is bocsáthatna ki egyetlen fűtőelem három különböző legelőnyösebb hullámhosszúságot.

A Wikipedia teljes spektrumú fényre vonatkozó definíciója az infraszaunákra is jól alkalmazható: a “teljes spektrumú”-ként forgalomba kerülő infraszaunák lehet, hogy a látható fény teljes spektrumát előállítják, de az általuk kibocsátott infravörös sugárzás hullámhossza nem éri el azt az optimális szintet, ahol annak jótékony egészségügyi hatásai érvényesülhetnének. Néhány ilyen “teljes spektrumú” szauna alapjában véve nem is különbözik a nem “teljes spektrumú” társaitól.

A Solocarbon 3 in 1® sugárzó három különböző komponenst ötvöz egyetlen fűtőpanelen belül, hogy a közeli, középső és a távoli infravörös tartományú sugarakat egyszerre ki tudja bocsátani, azok legelőnyösebb hullámhosszain.

A szabadalmaztatott Solocarbon fűtőbevonat kiváló minőségű távoli infravörös hőt (FIR) termel – és a 3 in 1® konstrukcióban 99%-os hatékonysággal működik. A különálló Kapton® polyimid réteg, egy könnyűsúlyú anyag, melyet alapvetően az űrtechnológiában használnak. Ezt a réteget a többitől függetlenül is sokkal magasabb hőmérsékletre lehet melegíteni, így ez közepes hullámhosszúságú infravörös sugarakat, MIR sugarakat állít elő. Szabadalmaztatott LED-es technológiánknak köszönhetően pedig szaunáink egyenletes közeli infravörös sugárzást (NIR) biztosítanak, túl nagy hő vagy túl erős fény nélkül.

Reflektorfényben a közeli infravörös sugárzás

A közeli infravörös fényterápia (NIR) a fotobiomoduláció egy formája, melynek során a láthatatlan, közeli, 700 és 1200 nm (nanométer) hullámhosszú infravörös sugarak energiát juttatnak a sejtekbe. Tudományos kutatások igazolták,hogy ha a közeli infravörös sugarakat sikerül az életadó 880 nm-es hullámhosszon extrém hő vagy fény nélkül előállítani, akkor azok elősegítik a bőr megújulását, a sejtek egészségét, a sebgyógyulást és a szövetek növekedését.

LED-ek vs. halogén izzók

Egy adott terméket több, különböző módon lehet előállítani.Vegyük például a narancslevet. Ha a pasztőrözött narancslevet összehasonlítjuk a frissen facsart narancslével, külsőre nagyon hasonlónak tűnnek, tápértékük viszont teljesen eltérő. A frissen facsart narancslevet nem tartósították hőkezeléssel, ezért az megőrizte a nyers gyümölcsben található minden értékes tápanyagot, mely így az Ön egészségét szolgálja. A tartós narancsleveket azonban magas hőfokon pasztörizálták, az eljárás hatására azonban nemcsak a baktériumok, hanem fontos tápanyagok is elpusztulnak. Egyéb adalékanyagok és tartósítószereket hozzáadásával pedig jelentősen csökken a termék tápértéke.

Hasonlóképpen a közeli infravörös fény terápiás értéke is igen eltérő lehet a hőforrástól függően. A LED-ek egy adott hullámhosszú, tisztán közeli infravörös sugarakat állítanak elő. A halogén izzók ezzel szemben széles spektrumú fényt bocsátanak ki a látható fény teljes tartományán belül. A terápiás hatású közeli infravörös sugárzás tartománya 810-880 nm.

Ez teszi lehetővé, hogy a fény optimálisan behatoljon a megcélzott szövetekbe vagy sejtekbe. A 900 nm feletti hullámhosszúságú infrasugarak már nem hatolnak be olyan mélyen, mert elnyeli őket a víz, (ezért csak a bőr irha rétegének (dermis) sejtjeit érik el) csökkentve ezzel a bőr irharétegén belüli sejtek elérhetőségét.

A halogén izzókkal előállított fénynek csupán csekély hányada esik a közeli infravörös sugárzás tartományába. A LED-ek azért olyan hatékonyak, mert természetes foto-biokémiai reakciókat indítanak be (hasonlóan ahhoz, ahogy a növények klorofil segítségével a fényt növényi szövetekké alakítják).

A terápiás hatású közeli infravörös sugárzás tartománya 810-880 nm. Ezen a hullámhosszon lehetséges, hogy a fény optimálisan behatoljon a megcélzott szövetekbe vagy sejtekbe. A Solocarbon 3 in 1® LED-jei egyedülálló módon kizárólag 880 nm hullámhosszúságú, tisztán közeli infravörös sugarakat állítanak elő.

Egyes gyártók elhallgatják az infravörös hullámhosszra vonatkozó fontos adatokat, de áradoznak sugárzóik teljesítményéről. A nagy watt-teljesítmény előnyösnek tűnhet, de valójában egyáltalán nem az. Az, hogy a kibocsátott közeli infravörös sugárzás a leginkább gyógyító tartományon belül marad-e, a sugárzó teljesítménysűrűségétől függ. Ha egy szaunagyártó azzal dicsekszik, hogy szaunája 500 wattos sugárzói révén 25-ször nagyobb teljesítményre képes, az pusztán csak annyit jelent, hogy jó nagy meleget csinál, aminek viszont nincs semmi értéke. Az energia nem a megfelelő hullámhosszúságú sugárzás kibocsátására koncentrálódik, ezért terápiás értéke nincs.

Dr. Michael Hamblin, a Harvard Egyetem Orvosi Karának bőrgyógyászat professzora, egy interjúban kifejtette, hogy a magasabb hullámhosszú közeli infravörös sugarak (900-1200 nm) nem tudnak bejutni a szervezetbe. A fenti grafikon szerint a szauna sugárzója által kibocsátott hő 10%-a hatékony a közeli infravörös sugarak szempontjából. Így 500W valójában 50W közeli infravörös sugarat jelent. Ez az 50W pedig 1,2 mikronos hullámhosszúságú sugárzást bocsát ki (a közeli infravörös sugárzás szempontjából optimális 810-880 nm-es tartományban pedig semennyit). 50 Wattnyi semmi pedig annyi mint …. semmi.

A fényforrástól való távolság

Az, hogy Ön milyen közel helyezkedik el a közeli infravörös fény forrásához, nagyon fontos a test energia felvevő képességének szempontjából. Minél távolabb helyezkedik el a fény forrásától, annál alacsonyabb lesz a teljesítménysűrűség, azaz az egységnyi felületre beeső sugárzott teljesítmény. A maximális fiziológiás hatás eléréséhez 2,5-5 cm-re kell elhelyezkednie a fény forrásáról. Az a kevéske közeli infravörös fény, ami a halogén izzókból származik, kevés vagy semmiféle hatással nincs a szervezetükre, mert ahhoz olyan közel kellene ülnünk, hogy a meleg fizikailag elviselhetetlen lenne.

Azért, hogy szaunáinkban a közeli infravörös sugárzást biztonságossá tegyük, a NASA kutatási eredményeinek felhasználásával egy olyan LED elrendezést alakítottunk ki, ami egy egyedülálló és csak minimális mértékben változó hullámhosszúságú közeli infravörös sugárzást bocsátki. A kibocsátott hő és fény pedig gyakorlatilag kimutathatatlan. A LED-eket úgy helyeztük el, hogy az általuk biztosított közeli infravörös terápia hatása a legkedvezőbb legyen az Ön számára. A LED-ek nem bocsátanak ki hőt, ennek köszönhetően kellemes és élvezetes közeli infravörös terápiás élményben lehet része.

100% biztonság – 0% káros anyag

A Sunlighten szaunák minden egyes részletét a minőségi és a biztonsági szempontok maximális figyelembevételével terveztük meg. Nem hiszünk a kompromisszumokban, ezért szaunáink kabinjai kizárólag a legjobb minőségű faanyagokból készülnek; kabinjainkban sehol sem használunk rétegelt lemezt, csak elsőosztályú fát.

Amellett, hogy Solocarbon sugárzóink rendkívül hatékonyak (95-99%-os hatékonysággal állítanak elő infravörös sugarakat), a gyártásukhoz használt szabadalmaztatott bevonat alapanyagait az FDA (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) is jóváhagyta, továbbá hőszigeteltek, hogy még a normál működési hőmérsékletnél jóval magasabb hőmérsékleten se bocsássanak ki semmilyen egészségre káros anyagot. Arról, hogy a szaunáinkban felhasznált valamennyi alapanyag biztonságos és bármiféle mérgező vagy egészségre káros anyagtól mentes, tőlünk független harmadik fél által végzett átfogó vizsgálatok során győződtünk meg.

Ugyanilyen gondossággal választjuk ki fa alapanyagainkat, melynek során különösen ügyelünk arra, hogy az ne tartalmazzon semmilyen egészségre káros anyagot és fenntartható forrásból származzon. A Sunlighten szaunák eukaliptuszból, cédrusfából vagy hipoallergén hársfából készülnek. 

A hemlok-, a luc- és a hagyományos fenyőfák olcsó alapanyagok, ezeket leggyakrabban építkezéseken használják ácsolatokhoz és vázszerkezetekhez. A legtöbb szaunagyártó viszont ezekből a faanyagokból készíti szaunáit. Ezekre az olcsóbb változatokra azonban jellemző, hogy csomós a fa, színe nem egyenletes és a deszkák is vékonyabbak. Ezek a fadeszkák jelentős hőmérsékletváltozás esetén, ami az infraszaunák használatakor természetes jelenség, nagyobb valószínűséggel hajlanak meg vagy vetemednek meg, csökkentve ezzel a termék élettartamát.

Biztonsági tanúsítványok

Gyártó cégként ragaszkodunk a legszigorúbb biztonsági szabványok betartásához. Elektromos termékbiztonsági tanúsítványunk garantálja, hogy szaunája bevizsgált termék és megfelel a biztonságosságra és teljesítőképességre vonatkozó szabványoknak.

Sok vásárlónak sajnos eszébe sem jut meggyőződni arról, hogy rendelkezik-e a vásárolni kívánt termék ilyen tanúsítvánnyal. Pedig ennek híján semmi sem garantálja, hogy a termék valóban megfelel-e az elektromos termékbiztonsági előírásoknak. Ha valamilyen nagyobb méretű elektromos háztartási gépet vásárolunk (pl. hűtőszekrény, mosó- vagy szárítógép), a biztonságos használat érdekében mindig ellenőriznünk kell, hogy rendelkezik-e biztonsági tanúsítvánnyal, és ez alól a szauna vásárlás sem kivétel.

Csak elviseli vagy élvezi is a szaunázást?

A szaunázás egy pihentető wellness-élmény, kikapcsolódás, amikor végre lazíthatunk és elengedhetjük magunkat. Nem az lenne a cél, hogy valahogy kibírjuk vagy nagy nehezen elviseljük, amíg lefut a program.

Sokan kérdezik tőlünk, hogy elég melegek-e szaunáink, mivel nem érzik azt a forróságot, amit a hagyományos szaunák használata során tapasztaltak. A válaszunk igen, infraszaunák esetén az optimális hőmérséklet 37-55 fok közé esik. A szaunázás lényege gyógyászati szempontból történő használat esetén is, hogy élvezzük, ne pedig elszenvedjük azt.

Ismételten szeretnénk hangsúlyozni, hogy más szaunagyártók azért állítják, hogy a forró szauna jobb, mert nem rendelkeznek a mi szabadalmi technológiánkkal. És ha egy infraszauna nem az infravörös sugarak előállítása szempontjából optimális tartományban működik, akkor egyszerűen csak hőt termel.

Éppen olyan hőt, mint amit egy meleg nyári napon vagy hagyományos szaunákban tapasztalhatunk. A meleg viszont önmagában nem alkalmas arra, hogy a sejtek molekuláris szintjén hasson, megszabadítson bennünket a méreganyagoktól, és aktiválja a test természetes gyógyulási folyamatait.

Mi, a Sunlighten munkatársai, azonban úgy gondoljuk, hogy a minőségre szeretnénk fókuszálni. Szabadalmaztatott sugárzóinkat a tudomány eredményeinek figyelembevételével terveztük meg, így azoknak nem kell olyan magas hőfokon üzemelniük, mint versenytársaink sugárzóinak.

Szaunáink kellemes hőmérsékleten fejtik ki terápiás hatásukat, ezért nem kell a túlzott forróságtól vagy a túlmelegedés veszélyétől tartania. Így Ön annak tudatában élvezheti a szaunázás élményét, hogy a Sunlighten szaunájában töltött idő garantáltan hozzájárul életminőségének javulásához.

Felhasznált irodalom:

  1. “Black-body radiation – Wikipedia.” https://en.wikipedia.org/wiki/Black-body_radiation. Accessed 19 Dec. 2018.
  2. “Infrared Heating Technology – Clinically-tested … – Sunlighten Saunas.” https://infraszauna.hu/en/why-sunlighten/innovation/. Accessed 3 Dec. 2018.
  3.  Daniel Barolet, MD. Light-Emitting Diodes (LEDs) in Dermatology.  Seminars in cutaneous medicine and surgery. January 2009