Vérnyomáscsökkentés

Vérnyomáscsökkentés napsugárszaunával

A Sunlighten napsugárszaunák klinikai kutatások által is igazoltan képesek csökkenteni a szisztolés és a diasztolés vérnyomást. Mindkét érték normalizálása kulcsfontosságú az egészséges szívműködés fenntartása szempontjából.

A felnőtt lakosság körében élete folyamán minden harmadik embernél előfordul valamilyen szívbetegség, szívroham, vagy egyéb szív- és érrendszeri betegség. A magas vérnyomás sajnos nagyban hozzájárul az ilyen típusú betegségek, vagy vesebetegség kialakulásához. A Sunlighten napsugárszaunák rendszeres, esetleg kúraszerű használata a vérnyomás csökkentése révén segíthet megelőzni ezeknek a betegségeknek a kialakulását.

Vérnyomás

A napsugárszaunázás stabilizálja a vérnyomást

A Sunlighten napsugárszaunák használata klinikailag igazoltan a vérnyomáscsökkentés egyik legjobb, természetes módszere. A Missouri-ban található Kansas City Egyetem által 2005-ben végzett klinikai tanulmány szerint a napsugárszaunák – a Solocarbon infrasugárzók jótékony hatásának köszönhetően – már heti háromszori 30 perces használattal is képesen a vérnyomást csökkenteni. A tanulmány megállapította, hogy napsugárszaunázás közben a véredények kitágulnak, ettől pedig javul a keringés, és normalizálódik a vérnyomás.1

Emellett egy japán tanulmány, amely a The Journal of Cardiology című szaklapban jelent meg 2008 októberében, a napsugárszaunák hatékonyságát és biztonságos használatát vizsgálta a hagyományos vérnyomáscsökkentő kezelésekkel szemben. A tanulmány készítői arra a megállapításra jutottak, hogy a távoli infravörös sugárzás hatékonyan és biztonságosan csökkenti a magas vérnyomás okozta klinikai tüneteket, emellett a szívfunkciók javításával jótékony hatással van a krónikus szívelégtelenségben szenvedők állapotára is. A napsugárszauna kúraszerű használata jó hatással van a magas vérnyomás, a cukorbetegség, illetve a magas koleszterinszint miatt károsodott erekre is. Ebből kiindulva a napsugárszauna rendszeres használata segíthet megelőzni az érelmeszesedést is.2

Tippek - napsugárszauna használata vérnyomáscsökkentésre

Ahhoz, hogy a napsugárszaunázás a lehető leghatékonyabban csökkentse a vérnyomást, érdemes odafigyelni néhány dologra. Mivel nem vagyunk egyformák, szervezetünknek is egyedi szükségletei vannak, melyeket napsugárszaunázás közben is fontos szem előtt tartani. Íme néhány ötlet, amelyek mentén ki-ki saját magára szabhatja a napsugárszauna kezeléseket:

1. Hidratáció

A megfelelő mértékű folyadékpótlás alapvetően is fontos szerepet játszik egészségünk szempontjából. Folyadékigényünk nyilván egyénenként más lehet, de érdemes figyelembe venni az életkorunk és testsúlyunk szerint ajánlott napi bevitelt. Aznap, amikor a napsugárszauna használatát tervezzük, még inkább oda kell figyelni erre. Ugyan a napsugárszaunázás sokkal kevésbé tűnik intenzívnek fizikailag, mint a hagyományos szaunák használata, egy-egy alkalommal mégis jelentős mennyiségű verejték távozik ilyenkor szervezetünkből. Mivel ennek 80-85%-a vízből áll, rendkívül fontos az elvesztett folyadék pótlása a napsugárszauna kezelések után, illetve megelőző céllal a kezelések előtt is.

2. Kezelések hossza

Akármennyire is kellemesnek tűnik a kezelés, elsőre nem ajánlott túl hosszú időt a napsugárszaunában tölteni. Csakúgy, mint például sportolásnál, a napsugárszauna használatakor is fontos – különösen a kezdeti időkben – a fokozatosság élvének betartása. A futást sem rögtön a maratonnal kezdjük, miért tennénk így a szaunázázással? Első alkalommal csak pár percet töltsünk a szaunában (negyedórával kezdhetünk), majd minden alkalommal növeljünk kicsit az időtartamon, hogy testünk hozzászokhasson a szaunázáshoz. A vérnyomás csökkentéséhez optimális kezelések hossza maximum 40 perc.

3. Kezelések intenzitása

Az mPulse napsugárszaunák lehetőséget nyújtanak a kezelések testre szabásához, ugyanis egyetlen érintéssel kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb típusú és intenzitású programot. A vérnyomás csökkentésében például a közeli, a közepes és a távoli infravörös sugárzás olyan speciális keveréke a leghatékonyabb, amely a kezelés elején intenzíven megnöveli, majd az infrasugárzás enyhítésével normál szinten tartja a pulzusszámot.

4. Ásványi anyagok pótlása

A napsugárszauna kezelések ugyan különbözőek lehetnek, egy dolog azért mégis közös bennük: a verejtékezés. A verejtékezés során olyan ásványi anyagok is távoznak szervezetünkből, amelyek létfontosságúak egészségünk szempontjából. Ezeket táplálékkiegészítők formájában feltétlenül pótolnunk kell. Szerencsére ma már sok olyan készítmény közül választhatunk, amelyek akár egy tablettában fedezik a napi ásványi anyag szükségletünket.

Referenciáink:

  • Becky Edwards, M.D., Heather Kort D.O, Faculty Staff Advisor: Dr. John Foxworth, PharmD. A Study of the Health Benefits of Far Infrared Sauna Therapy – Conducted by the University of Missouri, Kansas City, 2005.

  • Dr. Masakazu Imamura, MD, et al. Repeated Thermal Therapy Improves Impaired Vascular Endothelial Function in Patients With Coronary Risk Factors. Vol. 38, No. 4, 2001. Journal of American College of Cardiology: pp 1083-1088.