Ellenjavallatok

Szaunák és ellenjavallatok

Infravörös szaunáink ugyanolyan hatékonyan működnek az Ön otthonában, mint egy egészségügyi létesítményben. Mint minden profi berendezés, a szauna is veszélyes lehet a felhasználójára, ha nem megfelelő körültekintéssel használják.

Nem feltételezendő vagy következtethető, hogy az infraszauna használata gyógymód vagy gyógyít bármilyen betegséget.

A szaunázás előtt, vagy után nagyon ajánlott megfelelő ásványi anyag tartalmú folyadék, vagy sportital fogyasztása.

Fontos elővigyázatossági szabályok:

 • Soha ne aludjon el a szaunában, amíg az be van kapcsolva
 • A szaunában ne használjon erős kémiai összetevőkből álló tisztítószereket
 • Ne rakjon semmit a szauna tetejére,és ne tároljon semmit a szaunában
 • Vihar és villámlás ideje alatt ne szaunázzon, mert áramütés érheti
 • A tápegység elektromos csatlakozásainak megváltoztatása veszélyes, és a jótállás megszűnését vonja maga után
 • Ne próbálkozzon javítással anélkül, hogy előbb a Sunlighten-nel konzultált volna. Jogosulatlan javítási kísérletek esetén a jótállás érvényét veszti.

Egészségügyi kockázatok

Ha az alábbiak bármelyike​​vonatkozik Önre, a szauna használatát megelőzően konzultáljon kezelőorvosával:

 • Szív- és érrendszeri problémák, elhízás vagy cukorbetegség
  Azok, akik túlsúlyosak, vagy kórtörténetükben szívbetegség, alacsony vagy magas vérnyomás, keringési problémák vagy cukorbetegség fordul elő, a szauna rendszeres használata előttkonzultáljanakkezelőorvosukkal. A hőstressz megnöveli a szív teljesítményét és a véráramlást annak érdekében, hogy a test belső hője kikerüljön a külső környezetbe a bőrön (izzadás) és a légzőrendszeren keresztül. Ez elsősorban a pulzusszám jelentős változásának következtében történik meg, aminek megvan az a képessége, hogy percenként harminccal (30) növekedjen, amikor a test belső hőmérséklete egy-egy fokkal emelkedik.
 • Gyógyszeres kezelés
  A vényköteles gyógyszereket szedő felhasználóknak szintén orvosuk tanácsát kell kikérniük, mivel egyes gyógyszerek álmosságot okozhatnak, mások pedig befolyásolhatják a pulzusszámot, a vérnyomást és a keringést. A vizelethajtók, barbiturátok és béta-blokkolók károsíthatják a test természetes hőleadási mechanizmusát. Az antikolinerg szerek, mint például az amitryptaline gátolhatják az izzadást, és hajlamosíthatják az ilyen szereket szedő egyéneket a hőkiütésekre, vagy kisebb mértékben a hőgutára. Egyes vény nélkül kapható gyógyszerek, mint például az antihisztaminok, szintén kiválthatják azt, hogy a szervezet hajlamosabb legyen a hőgutára.
 • Alkohollal és kábítószer
  A közhiedelemmel ellentétben nem tanácsos megkísérelni a másnaposságot „kiizzadni”. Az alkoholfogyasztás csökkenti az ember ítélőképességét; ezért előfordulhat, hogy nem veszi észre, amikor a teste negatívan reagál a magas hőmérsékletre. Az alkohol növeli a pulzusszámot, amit tovább fokozhat a hőstressz. Alkohol, drogok vagy gyógyszerek használata szaunázás előtt eszméletvesztést is okozhat.
 • Időskorúak
  A test belső hőmérsékletének megtartási képessége az életkorral csökken. Ez elsősorban a keringési állapotra és a verejtékmirigyek csökkent működésére vezethető vissza. A testnek képesnek kell lennie aktiválni a természetes hűtési folyamatait a test belső hőmérsékletének a fenntartása érdekében. Az idősebb korosztály alacsonyabb hőmérsékleten használja a szaunát,és egy alkalommal legfeljebb 15 percig.
 • Gyermekek
  A gyermekek testének belső hőmérséklete sokkal gyorsabban emelkedik, mint a felnőtteké. Ennek oka a testtömegre jutó magasabb anyagcsere-sebesség, valamint az, hogy a keringés nem tud olyan mértékben alkalmazkodni a megnövekedett pulzusszámhoz, és a testhőmérsékletet nem tudják izzadással szabályozni. Gyermek által történő használat esetén a szaunát csak alacsonyabb hőmérsékleten és egyszerre legfeljebb csak 15 percig szabad üzemeltetni.
 • Krónikus állapotok / izzadásra való csökkent képességgel járó betegségek
  A sclerosis multiplex, a központi idegrendszeri daganatok és a neuropathiával járó cukorbetegség olyan állapotok, amelyek esetén csökken az izzadásra való hajlam.Ilyen esetekben ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát.
 • Vérzékenység / vérzésre hajlamos egyének
  Az infravörös szaunák használatát mindenkinek el kell kerülnie, aki vérzésre hajlamos.
 • Láz és hőérzékenység
  Azok a személyek, akik érzékenyek a hőre vagy lázasak, ne használják a szaunát, amíg a láz el nem múlik.
 • Terhesség
  Várandósság esetén ki kell kérni a kezelőorvos véleményét az infravörös szauna használata előtt.
 • Menstruáció
  A menstruációs időszak alatt a nők derekának a melegítése ideiglenesen növelheti a menstruációs vérzést. Ez nem zárja ki a szauna használatát.
 • Ízületi sérülés
  A közelmúltban fellépő (akut) ízületi sérülést az első 48 órában,vagy amíg a duzzanat el nem múlik, nem szabad melegíteni. A krónikusan meleg, és duzzadt ízületek rosszul reagálnak bármiféle erőteljes melegítésre.
 • Implantátumok
  A fém csapok, rudak, mesterséges ízületek, vagy bármiféle más műtéti implantátumok általában visszaverik az infravörös hullámokat,tehát ezeket a szauna nem melegíti fel. Ettől függetlenül a szauna használata előtt célszerű a kezelőorvossal konzultálni.
 • Pacemakerek / defibrillátorok
  A szaunáink összeszereléséhez használt mágnesek megszakíthatják az ingerlést, és gátolhatják a pacemakerek kimenetét. Kérjük, beszélje meg orvosával a lehetséges kockázatokat.

Abban a ritka esetben, ha fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztal, azonnal hagyja abba a szauna használatát.

További kérdések esetén, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!