Enyhítse autoimmun betegségének tüneteit infraterápiával!

Az autoimmun betegségben szenvedők számára a hagyományos orvoslás válaszai sokszor hatalmas kihívást jelentenek és egyeseket össze is zavarhatnak. Először is kezdjük az alapokkal. Hogyan alakulnak ki az autoimmun betegségek? „Az immunrendszer egyik funkciója az, hogy megvédje a szervezetet az idegen mikroorganizmusoktól, például vírusoktól vagy baktériumoktól, antitestek vagy szenzibilizált limfociták (a fehérvérsejtek egyes típusai) termelése révén. Normál körülmények között a test saját sejtjei nem váltanak ki immunválaszt a szervezetben. Bizonyos esetekben azonban az immunsejtek hibáznak és pontosan azokat a sejteket támadják meg, amelyeket védeniük kellene. Ez pedig különféle autoimmun betegségekhez vezethet. Az autoimmun betegség, melyben a beteg immunrendszere saját szöveteit támadja meg, rendkívül változatos formákban jelenhet meg.”1

De mielőtt még részletesebben tárgyalnánk néhány autoimmun betegséget, vizsgáljuk meg, mi a közös bennük: az, hogy az infravörös fényterápia enyhíti az autoimmun betegségek egyes tüneteit. “Ez mégis hogyan lehetséges?” – merülhet fel Önben a kérdés. A Sunlighten infraszaunái által kibocsátott infravörös sugarak behatolnak az ízületekbe, izomokba, szövetekbe, ahol a keringés javításával fokozzák azok oxigénellátását. A Sunlighten szabadalmaztatott Solocarbon® sugárzó infravörös hője csökkenti az idegvégződések fájdalmát, ezáltal enyhíti az izomgörcsöket és a fájdalmat. A Solocarbon® technológia bizonyítottan legalább három fokkal emeli a test belső hőmérsékletét. És ezáltal nemcsak a test melegedik fel, hanem megnyugszanak az idegek és csökken a fájdalom is. Miközben körülöleli Önt a kellemes melegség, megfeledkezhet a külvilágról és átélheti, hogy az izmai ellazulnak és megszűnik a feszültség. Ez pedig igazán nagyon fontos az autoimmun betegségben szenvedők számára.

Lyme-kór

Infravörös fényterápia a Lyme-kór kezelésében

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention, magyarul: Betegség Kontrol és Megelőzési Központok) adatai szerint Amerikában évente körülbelül 30.000 Lyme-kóros megbetegedést regisztrálnak.2

Ezt a rejtélyes betegséget a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, mely egy fertőzött kullancs csípése által terjed emberre. Az esetek többségében a baktérium átadása a fertőzött kullancs csípését és megkapaszkodását követő 36-48 óra után történik.

Ha a Lyme-kórt hamar felismerik, a betegség antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Sokszor azonban a fertőzés felderítetlen marad, ami hosszú távon krónikus szövődményekkel, jellemzően ízületi fájdalmakkal, súlyos fejfájással és a nyak merevségével jár, de a betegség az arc egy- vagy kétoldali bénulását is okozhatja, továbbá szív- és idegrendszeri problémákhoz is vezethet.

Az Internal Medicine című folyóiratban megjelent egyik japán tanulmány szerint a krónikus fájdalomtól szenvedő betegek jelentős javulást tapasztaltak infraszaunázás során. A résztvevők a fájdalomszint közel 70%-os csökkenéséről számoltak be már az első alkalom után. A fájdalmat jellemző pontszámaik szintén jelentősen csökkentek, és a megfigyelési időszak alatt végig alacsonyan maradtak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az infravörös terápiával hatékonyan kezelhető a krónikus fájdalom.3

Egyes kutatók és orvosok szerint a közeli infravörös terápia alkalmas leginkább a Lyme-kór tüneteinek kezelésére; mások viszont a távoli infravörös hő hatásait találják kedvezőbbnek. A Sunlighten exkluzív, személyre szabható, teljes spektrumú infraszaunája, az mPulse, lehetővé teszi, hogy a Lyme-kórban szenvedők egy olyan kezelési protokollt alakítsanak ki, mely során egyszerre élvezhetik a közeli és a távoli infraterápia kedvező méregtelenítő hatását ugyanazon a szaunaegységen belül.

További információk a Lyme-kór természetes gyógykezeléséről

Rheumatoid arthritis
(ízületi gyulladás)

Csökkentse az ízületi gyulladás okozta fájdalmat és gyulladást

Az Arthritis Alapítvány (Arthritis Foundation) szerint az Egyesült Államokban körülbelül 1,5 millió embert diagnosztizáltak rheumatoid arthritisz (RA) immunrendszeri betegséggel. 

A kutatók nem tudják pontosan a betegség okát. Úgy vélik, hogy egyesek olyan génekkel rendelkeznek, melyek valamilyen környezeti tényező, például valamilyen vírus, baktérium, fizikai vagy érzelmi trauma, illetve valamilyen más külső tényező hatására aktiválódnak.

A betegség korai szakaszában a betegek ízületi fájdalmakra, érzékenységre, duzzanatra vagy merevségre panaszkodnak, mely több hétig vagy annál tovább is eltarthat. A betegség előrehaladtával az ízületek egyre jobban károsodnak, a fájdalmak pedig erősödnek.

Klinikai vizsgálatok szerint a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a hideg- és melegterápia, a stresszcsökkentés és néhány kiegészítő terápia bizonyult hatékonynak az ízületi gyulladás tüneteinek javításában.

Az Alternative Medicine Review egyik tanulmányában 17 rheumatoid arthritises beteg és további 17 Bechterew-kórban (más néven SPA: spondylitis ankylopoetica) szenvedő beteg részvételével az infraterápia hatását vizsgálták. A résztvevőket négy héten át, heti két alkalommal távoli infravörös terápiával kezelték, akik alkalmanként 30 percet töltöttek az 55°C-os szaunában. A szaunában töltött idő alatt minden résztvevőnél statisztikailag szignifikánsan csökkent a fájdalom és a merevség mértéke.4

A Signature infraszauna-család Solocarbon® távoli infravörös terápiája természetesen csökkenti a fájdalmat és a gyulladást azáltal, hogy a távoli infravörös sugarakat egészen az ízületekbe, az izmokba és a szövetekbe juttatja. Fájdalom esetén a legtöbben egy kis melegségre vágyunk. A Solocarbon® technológia bizonyítottan legalább három fokkal emeli a test belső hőmérsékletét és ezáltal nemcsak a test melegedik fel, hanem megnyugszanak az idegek is, ami szintén csökkenti a fájdalmat.

További információk az infraszaunák gyógyító hatásairól

Lupus

Stresszoldás lupus esetén

Az amerikai Lupus Alapítvány (Lupus Foundation of America) becslései szerint Amerikában 1,5 millióan, világszerte pedig legalább 5 millióan szenvednek a lupus valamilyen formájában.5

A Lupus egy krónikus autoimmun betegség, amely gyulladást és fájdalmat okozhat a test bármely részében, emellett sok egyéb más tünetettel is jár. A lupus leggyakoribb tünetei a krónikus fáradtság, az ízületek fájdalma vagy duzzanata, a kezek, lábak vagy a szemkörnyék duzzanata, a fejfájás és a hőemelkedés.

Sok lupus beteg gyulladáscsökkentő gyógyszereket és kortikoszteroidokat szed a tünetek mérséklésére, de az egészséges táplálkozás, a testmozgás (pl. kíméletes jóga), és a stressz csökkentésére irányuló egyéb kiegészítő terápiák szintén enyhíthetik a betegség tüneteit.

A stresszoldás egyik formája a rendszeres szaunázás. A Mayo Clinic Proceedings tudományos folyóirat egyik szaunákról szóló tanulmánya megállapította, hogy a szaunázás során tapasztalt relaxáció, ellazulás-élmény, a szaunázás lelki egészségre és jóllétre gyakorolt pozitív hatása a vérkeringésben lévő hormonok (pl. endorfinok) megemelkedett szintjéhez köthető. A tanulmány szerint a szaunázás a testmozgással egyenértékű hasznos változásokat idéz elő a szervezetben.6

Mi, a Sunlightennél úgy véljük, hogy a kikapcsolódás és lazítás legjobb módja, ha a Solo System fekvő infraszaunában pihenhetünk. Miközben körülöleli Önt a kellemes melegség, megfeledkezhet a külvilágról és átélheti, hogy az izmai ellazulnak és megszűnik a feszültség. Ez pedig igazán nagyon fontos a lupus betegek számára.

Ismerje meg, milyen természetes módokon szabadulhat meg a hétköznapi stressztől!

Fibromyalgia

Enyhítse soha véget nem érő fájdalmait infraterápiával!

Az Egyesült Államokban 6-12 millióan szenvednek fibromyalgiában, mely egy kiterjedt fájdalomérzettel járó krónikus betegség. Nők esetén a betegség 2-7-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki és jellemzően 35-50 éves korban jelentkezik.

A testen 19 érzékenységi pontot különböztetünk meg, melyek akár mindegyikén fájdalmat tapasztalhatnak a fibromyalgiások. A nyak, a váll, a mellkas, a hát alsó része, a combok és a karok, valamint az ízületek a leggyakrabban érintett területek. Emellett egyéb számos panasz is kínozza a betegeket: fáradtság, álmatlanság, a gondolkodással és az emlékezőképességgel kapcsolatos problémák, továbbá hangulati zavarok.

A fibromyalgiára sajnos nincs gyógymód, a betegség által okozott fájdalom és depresszió tüneteit gyógyszeres kezeléssel enyhítik. Emellett néhány bizonyítottan hatásos kiegészítő és alternatív terápia áll a betegek rendelkezésére. Ezek az akupunktúra, a kiropraktika, a masszázs, a fizikoterápia, a hő- és hidroterápia.

Fájdalmai enyhítésére egyre több fibromyalgiás beteg fordul alternatív terápiák, mint például a rendszeres infraszauna-használat irányába. A Sunlightlen napsugárszaunák mPulse modelljei – a cég által szabadalmaztatott Solocarbon® Custom Spectrum™ fűtőtechnológiával – az egyetlen olyan szaunák a világpiacon, melyek LED-ek segítségével képesek igazoltan a terápiás hatású hullámhosszon közeli infravörös energiát előállítani. A Sunlighten infraszaunái által kibocsátott infravörös hő behatol az ízületekbe, izomokba, szövetekbe, ahol a keringés javításával fokozzák azok oxigénellátását. Az infravörös energia csökkenti az idegvégződések fájdalmát, ezáltal enyhíti az izomgörcsöket és a fájdalmat.

A Kiegészítő terápiák a klinikai gyakorlatban (Complementary Therapies in Clinical Practice) című folyóirat egyik tanulmányában 44 olyan nőbeteget vizsgáltak, akik megfeleltek az Amerikai Reumatológiai Kollégium (American College of Rheumatology – ACR) által meghatározott fibromyalgia-kritériumoknak. A vizsgált betegek egy 12-hetes, komplex fürdőkúrán vettek részt, mely hetente három alkalommal szaunaterápiát és hetente 2 alkalommal vízi gyógytornát is tartalmazott. A 12 hetes fürdőkúrát követően minden beteg szignifikáns (31-77%-os) javulásról számolt be a fájdalomérzetet és a tüneteiket illetően. Tüneteik relatíve stabilak maradtak (28-68%) a 6 hónapos utánkövetési időszak alatt is.7

További információk a fibromyalgiás fájdalmak csökkentéséről és a szaunaterápiáról

Hashimoto-betegség

Testsúlycsökkentés rendszeres infraszauna-használattal

A Hashimoto thyreoiditis, a pajzsmirigy krónikus gyulladása, egy nagyon gyakori autoimmun betegség. A betegség ötből egy embert érint és elsősorban középkorú nőknél alakul ki. A betegség előrehaladtával romlik a pajzsmirigy hormontermelő-képessége, ami fokozatos funkcióvesztéshez és a pajzsmirigy alulműködéséhez vezet.

A betegség gyakori tünetei közé tartozik a fáradtság, a súlygyarapodás, a székrekedés, a hidegre való fokozott érzékenység, a bőrszárazság, a depresszió, különféle izomfájdalmak és a testmozgásra való képesség csökkenése. Egyeseknél a gyulladás a pajzsmirigy megnagyobbodását okozza (golyva).

Az orvosok legtöbbször gyógyszeresen kezelik a pajzsmirigy alulműködését, de egyes betegek állapotán javíthatnak az alternatív terápiák, köztük a szaunaterápia is. A Hashimoto-betegek egyik leggyakoribb problémája a súlygyarapodás.

A rendszeres szaunázás szerencsére segíti a súlycsökkentést. Az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratának (Journal of the American Medical Association) egyik tanulmánya az infraszauna hatásait vizsgálta cukorbetegeknél. A résztvevőket arra kérték, hogy három hónapon keresztül heti három alkalommal 20 percet szaunázzanak és ebben az időintervallumban ne változtassanak életmódjukon. A derék és a csípő körméretét az utolsó szaunázást követő 1-3 napon belül mérték meg. Három hónap után, a mérések a derék körméretének 2,33 centiméretes csökkenését mutatták.

További kutatások kimutatták, hogy mind a távoli, mind a közepes infravörös sugarak hatékonyan segítenek a fogyásban. Teljes spektrumú mPulse infraszaunáink távoli és közepes infravörös sugarak előállítására egyaránt képesek. Az mPulse testsúlycsökkentő wellness-programját úgy alkottuk meg, hogy a szauna a fogyás szempontjából az infravörös sugarak leghatékonyabb kombinációját állítsa elő.

További információk a rendszeres szaunázás súlycsökkentő hatásáról

Graves-Basedow-kór

Enyhítse a pajzsmirigy-alulműködés okozta tüneteit!

Az Amerikai Pajzsmirigy Egyesület (American Thyroid Association) szerint a pajzsmirigy-túlműködést (hyperthyreosis) okozó Graves-Basedow-kór gyakori autoimmun betegség az Egyesült Államokban, ami nőknél hét-nyolcszor gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.

A betegséget a szervezet immunrendszere váltja ki, mely általában az idegen betolakodóktól, például a vírusoktól és baktériumoktól véd bennünket antitestek termelése révén.  A Graves-Basedow-kór esetén viszont ezek az antitestek éppen az ellenkezőjét teszik, a sejteket fokozott munkára fogják, ami a pajzsmirigy túlműködéséhez vezet.

A Graves-Basedow-kór tünetei közé tartozik a szapora szívverés, kézremegés, alvászavarok, fogyás, izomgyengeség, idegrendszeri tünetek és a csökkent meleg-tűrés. A pajzsmirigy túlműködését alapvetően gyógyszeres kezeléssel szabályozzák.

Ha viszont hat hónap után is fennáll a kór, akkor a pajzsmirigy szöveteinek jelentős részét izotópkezeléssel elpusztítják vagy sebészi úton eltávolítják. Mindkét esetben előfordulhat, hogy a maradék pajzsmirigyszövet végül nem tud annyi hormont termelni, amennyi a szervezet számára elegendő lenne. A pajzsmirigy alulműködés jelei a hidegrázás, fáradtság, száraz bőr, súlygyarapodás, feledékenység, depresszió és székrekedés.

Az orvosok gyógyszeresen kezelik a pajzsmirigy alulműködését, de egyes betegek állapotán javíthatnak az alternatív terápiák, köztük a szaunaterápia is. Az infraszauna leginkább a testhőmérséklet szabályzásával, a gyulladás csökkentésével, a szervezet méregtelenítésével, a fájdalom csillapításával és a keringés javításával segíthet a tünetek javulásában.

Az American Journal of Medicine című tudományos folyóirat egyik 2014-es tanulmánya szerint a pajzsmirigyhormonok szabályozzák a szív- és érrendszer minden normál működéséért felelős elemét.8 Kimutatták, hogy a szívbetegeknél a szaunázás csökkenti a szövődmények kialakulásának lehetőségét és javítja a szív teljesítményét.9

A Sunlighten Signature távoli infravörös szaunája a lehető leghatékonyabb infraszauna a piacon. A Solocarbon sugárzóval felszerelt infraszauna az egyetlen olyan szauna, mely klinikailag igazoltan megemeli a test belső hőmérsékletét, csökkenti a vérnyomást, segít a fogyásban és ezáltal rendkívül hasznos lehet azok számára, akik pajzsmirigy betegségben szenvednek.

Találja meg lelki egyensúlyát meditációval!

Penész

Méregtelenítés penészmérgezést követően

A penészmérgezés, bár nem autoimmun betegség, más autoimmun betegségekhez hasonló tüneteket mutat.

A penész egy gombafajta, amely kint vagy zárt térben, nedves, meleg, párás környezetben jól szaporodik; spórái a levegőben terjednek. Az Allergiás, Asztmás és Immunológiai Megbetegedések Amerikai Kollégiuma (American Academy of Allergy, Asthma and Immunology) szerint a lakosság körülbelül 10%-ánál kimutathatók a gyakran belélegzett penészgombák ellen termelt antitestek. Ezen egyének körülbelül felénél jelentkeznek valamikor az allergiára jellemző tünetek.10

A penészmérgezés gyakori tünetei a köhögés, a légszomj, az arc- és orrmelléküregi panaszok, a fejfájás, a kiütések és az ízületi fájdalom. A penész méreganyagai hosszú távon illetve magas koncentráció esetén már rövid érintkezés esetén is legyengítik az immunrendszer működését; idegrendszeri problémákat (pl. remegést), koordinációs zavarokat, zsibbadást, máj- és vesekárosodást okoznak.

Az első és legfontosabb teendő, hogy megszabaduljunk a penésztől, amennyiben ez lehetséges. A penészallergia allergia vagy asztma elleni gyógyszerekkel kezelhető, de súlyosabb esetekben intenzívebb, akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

Egy a Clinical Therapeutics című tudományos folyóiratban megjelent kutatás a penészmérgezést vizsgálta. A vizsgálatban olyan vegyi anyagokra érzékeny és krónikus penészmérgezésben szenvedő betegek vettek részt (100 fő), akik még azután is betegek maradtak, hogy a fertőtlenítették lakó- és munkahelyeiket illetve miután fizikailag nem érintkeztek többé a penész forrásával.

A penészmérgezéssel diagnosztizált betegeket három csoportba osztották. Az első csoport tagjai gyorsan gyógyultak antigén injekciókkal, miután a betegek elkerülték a penészes helyeket. A második csoport tagjainál szintén javulás történt allergén immunterápiát követően, melynek során az immunrendszert hozzászoktatták a penész- és más egyéb mikotoxin-antigénekhez. A harmadik csoport tagjait szintén deszenzibilizációval kezelték normál penész- és más mikotoxin-antigének ellen, viszont emellett kiegészítésképpen szaunaterápiát, oxigénterápiát, és táplálékkiegészítőket is kaptak. A harmadik csoport résztvevőinek körülbelül 85%-a teljesen meggyógyult, 14%-a némiképp javult és csupán 1%-ának maradt változatlan az állapota.11

A szaunaterápia a súlyos penészmérgezésben szenvedő betegeknek számára rendkívül hasznos, mivel a verejtékezés ténylegesen csökkenti a szervezetben lerakódott méreganyagok mennyiségét. A szaunázás természetes méregtelenítést indít el a szervezetben, mely által a szervezet megszabadulhat a méreganyagoktól, ennek köszönhetően javulnak a betegek tünetei, általános egészségi állapotuk és vitalitásuk, és növekedik az ellenállóképességük jövőbeni betegségek ellen. A Sunlightlen napsugárszaunák mPulse modelljei – a cég által szabadalmaztatott szabadalmazott Solocarbon 3in1® valódi teljes spektrumú fűtőtechnológiával – az egyetlen olyan szaunák a világpiacon, melyek LED-ek segítségével képesek igazoltan a terápiás hatású hullámhosszon közeli infravörös energiát előállítani.

Felhasznált irodalom:

 1. https://www.aarda.org/diseaselist/
 2. Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases (NCEZID), Division of Vector-Borne Diseases (DVBD).
 3. Internal Medicine (Tokyo) Aug 15, 2008 by Matsushita, K., Masuda, A., Tei, C. The First Department of Internal Medicine, Kagoshima University Hospital, Kagoshima, Japan.
 4. Crinnion, WJ. Sauna as a valuable clinical tool for cardiovascular, autoimmune, toxicant- induced and other chronic health problems. Altern Med Rev. 2011 Sep;16(3):215-25.
 5. Lupus Awareness Survey for the Lupus Foundation of America [Executive Summary Report]. 2012. Washington, DC.
 6. Laukkanen, J.A., Laukkanen, T., Kunutsor. S.K. Cardiovascular and Other Health Benefits of Sauna Bathing: A Review of the Evidence. Mayo Clinic Proceedings, 2018; 93 (8): 1111 DOI: 10.1016/j.mayocp.2018.04.008.
 7. Matsumoto, S., Shimodozono, M., Etoh, S., Miyata, R., Kawahira, K. Effects of thermal therapy combining sauna therapy and underwater exercise in patients with fibromyalgia. Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 17, Issue 3, August 2011, Pages 162-166.
 8. Grains, I.M., Sowers, J.R. Thyroid and the Heart. Am J Med. 2014 Aug;127(8):691-698.
 9. Blum N., Blum, A. Beneficial effects of sauna bathing for heart failure patients. Exp Coin Cardiol. 2007 Spring;12(1):29-32.
 10. Bush, R.K. MD, Portnoy, J.M., Saxon, A., Terr, A.I., Wood, R.A. AAAAI Position Statement. The medical effects of mold exposure, February 2006.
 11. Rea, W.J. A Large Case-series of Successful Treatment of Patients Exposed to Mold and Mycotoxin. Clinical Therapeutics, 2018 Jun;40(6):889-893.