Súlycsökkentés

Testsúlycsökkentés napsugárszaunával

Fogyni szeretne?

A Sunlighten segíthet ebben. Szaunáink támogatják a testsúlycsökkentést a szervezet méregtelenítése révén, illetve kalóriaégetéssel, miközben Ön tökéletes kényelemben pihen.

Hogyan lehetséges ez?

Nem titok, hogy az egészséges testsúly fenntartása nagyon fontos életminőségünk szempontjából. A The New England Journal of Medicine által 10 éve publikált tanulmány megállapítása szerint a derék körmérete a korai halálozás kockázatának a becslése tekintetében fontos rizikófaktornak számít. Egészséges testsúly fenntartása tehát akár évekkel is meghosszabbíthatja életünket.

Súlycsökkentés infraszaunával

Infravörös technológia

Kalóriaégetésre infravörös hőtechnológiát használva szaunáink – és csak a Sunlighten szaunák – képesek klinikailag igazoltan támogatni a testsúlycsökkentést. Egy 2009-es tanulmány szerint napsugárszaunáink már 3 hónap rendszeres használattal látványosan csökkentik a testsúlyt és a derék körméretét. A tanulmányban részt vevők közös megállapítása szerint a napsugárszaunázás olyan hatással volt rájuk, mintha közepes intenzitású edzést végeztek volna – miközben valójában kellemesen relaxáltak a szaunában.

A napsugárszaunázás ezáltal azok számára is lehetőséget nyújt az életmódváltáshoz, akik valamilyen orvosi oknál fogva – például degeneratív ízületi gyulladás, szív- érrendszeri, vagy légúti betegség – nem képesek intenzívebb mozgást végezni.1 Az Amerikai Orvosi Szövetség szaklapjában közöltek szerint napsugárszauna használatával alkalmanként akár 600 kilokalóriát is elégethetünk.2 Napsugárszaunázás közben testünk belső hőmérséklete megnő. Szervezetünk ekkor keményen dolgozik, hogy lehűtse saját magát, ennek eredménye az egészséges verejtékezés.

A napsugárszauna használata közben megnő a szívritmus, gyorsul az anyagcsere és a vérkeringés, fokozódik a kalóriaégetés, ez pedig a testsúly csökkenését eredményezi. A napsugárszaunázás tehát a testsúly szabályozásának szempontjából ugyanazokkal a jótékony hatásokkal bír, mint a testmozgás, csak jóval pihentetőbb annál.

Gyakori kérdések a napsugárszaunával történő testsúlycsökkentéssel kapcsolatban

Kérdés: Hogyan segít a napsugárszaunázás a testsúlycsökkentésben?

Válasz: A Sunlighten napsugárszaunái a test maghőmérsékletének megemelésével verejtékezést idéznek elő. Ezáltal gyorsul a vérkeringés és a szívritmus, ami olyan hatást eredményez, mint egy közepes intenzitású edzés. Ezen kívül a napsugárszaunázás enyhíti a túlsúly okozta ízületi fájdalmakat, így könnyebbé teszi a testmozgást is.

Kérdés: Mennyit fogyhatok napsugárszaunázással?

Válasz: A fogyás mértéke függhet az aktuális testsúlytól is, illetve az étkezési szokásoktól, a testmozgás mértékétől és gyakoriságától is. Ezért ugyanúgy, ahogy egyik diéta sem garantál minden személy esetében egy meghatározott mértékű fogyást, mi sem tudunk pontos számokat mondani a kilókat illetően. Az viszont biztos, hogy egy-egy napsugárszaunázás alkalmával akár 600 kilokalóriát is elégethetünk, ami megfelel egy 1 órán át tartó futópados edzésnek.

Kérdés: Hogyan használjam fogyáshoz a napsugárszaunát?

Válasz: A legegyszerűbb mód: egyszerűen hátradőlni a napsugárszaunában és élvezni a szaunázást. Persze vannak még lehetőségek: kabinos napsugárszaunáinkban lehetőség van akár jógagyakorlatokat is végezni, amelyek még további jótékony egészségügyi hatásokkal is járnak. Ha a bikram jóga túl megerőltetőnek tűnik, lehet nyújtógyakorlatokat is végezni. Ezek a nem túl megerőltető gyakorlatok egy kicsivel még tovább emelik testünk belső hőmérsékletét, ami látványosabb eredményekre vezet majd. A legjobb eredményeket mPulse napsugárszaunáink 3-in-1 testsúlycsökkentő programjaival lehet elérni, amelyek nagy intenzitással kombinálják a távoli és a közepes infravörös tartomány egyidejű alkalmazását a szív és érrendszer stimulálására.

Kérdés: Miért csökkenti hatékonyabban a testsúlyt a napsugárszauna, mint egy hagyományos finn szauna?

Válasz: A hagyományos finn szaunák a kabinban lévő levegő felmelegítésével váltanak ki verejtékezést. A súlycsökkenés ekkor átmeneti, mert ez a felszíni verejték csak vizet tartalmaz, amit szaunázás után ivással azonnal visszaveszünk. A napsugárszaunák belülről melegítik fel a testet – ezért is tudunk több időt a szaunában tölteni, így pedig tovább fenntartani a cardio edzéseknél is elengedhetetlen felgyorsult szívritmust. A napsugárszaunákban működő Solocarbon infrasugárzók emellett egy rendkívül keskeny spektrumban, az emberi test számára leginkább hasznosítható 9,4 mikron körüli tartományban bocsátanak ki infravörös sugarakat.

Ez ugyanaz a hullámhossz tartomány, amelyben a – szervezetünk nagy részét alkotó – vízmolekulák is rezonálnak. Ennek köszönhetően tudunk sejtszinten is megszabadulni a lerakódott méreganyagoktól. Ez az optimális hullámhossz teszi lehetővé, hogy a távoli infravörös sugárzás mélyen be tud hatolni a testbe, ami megint csak támogatja a testsúlycsökkentést. A napsugárszaunában a távozó verejték csak 80%-ban tartalmaz vizet, 20%-ot a távozó káros anyagok, anyagcseretermékek tesznek ki.

Referenciáink:

  1. Dr. Richard Beever BSc, MD, CCFP. Do Far-Infrared Saunas have Measurable Health Benefits? A Sequential Longitudinal Interrupted Time Series Design Study. 2009. Dr. Richard Beever BSc, MD, CCFP. Do Far-Infrared Saunas have Cardiovascular Benefits in People with Type 2 Diabetes? Canadian Journal of Diabetes 2010; 34 (2) :113 – 118.
  2. Journal of the American Medical Association, August 1981.
  3. Dr. Masakazu Imamura, MD, et al. Repeated Thermal Therapy Improves Impaired Vascular Endothelial Function in Patients With Coronary Risk Factors. Vol. 38, No. 4, 2001. Journal of American College of Cardiology: pp 1083-1088.Dr. Richard Beever BSc, MD, CCFP. Do Far-Infrared Saunas have Measurable Health Benefits? A Sequential Longitudinal Interrupted Time Series Design Study. 2009. Dr. Richard Beever BSc, MD, CCFP. Do Far-Infrared Saunas have Cardiovascular Benefits in People with Type 2 Diabetes? Canadian Journal of Diabetes 2010; 34 (2) :113 – 118.