Infraszauna használata
Hogyan használjuk hatékonyan szaunánkat?

Mit érdemes betartani az infraszauna használata során?
Vajon tényleg jobb az infraszauna, mint a finn szauna?

Sunlighten infraszauna kabin használata

Miket tartsunk szem előtt az infraszauna leghatékonyabb használata elérése érdekében?

Ilyen, és még ehhez hasonló sok egyéb kérdés merülhet fel bennünk akár infraszauna vásárlása előtt is, vagy akár már egy meglévő szauna használata során. Magyarországon egyedülálló módon nemzetközi véleményeket, kutatásokat, tanulmányokat és saját 16 éves szakmai tapasztalatunkat beleszőve segítünk Önöknek ezeknek, és még más kérdéseknek a megválaszolásában.

Semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor egy 30-40 perces szaunázás és verejtékezés után kilépünk a kabinból. Nyugodtabbak és kipihentebbek vagyunk, korábbi izom fájdalmaink megszűnnek. Általános egészségi állapotunk és közérzetünk a mindennapi stressz eltűnésével nagy mértékben javul.  Érdemes tisztáznunk viszont a hagyományos szauna és infraszauna működésének a különbségeit, hogy az infraszaunát a legmegfelelőbb módon használjuk.

 

Mi a különbség a hagyományos finn szauna és infraszauna között?

Finn szauna

A forró levegő  hatására bőrünk hőmérséklete elkezd emelkedni és beindul az izzadás. A finn szauna használata közben a páratartalom meglehetősen magas. Ez 100 Celsius fokon 8-9% körüli, míg 75 Celsius fokon meghaladja a 22 vagy 23%-ot is. A finn szauna jellegzetessége, hogy a kályhába helyezett kövekre vizet locsolhatunk, akár különböző illóolajokkal, amivel tovább növelhető a páratartalom.

 

Igen, de mi történik akkor, ha kellemetlen számunkra ez a szélsőséges hő és páratartalom?

 

finn szauna használata

Infraszauna

Itt jön egyértelműen számításba az infravörös sugárzást használó infraszauna. A hagyományos szaunával ellentétben ezek a szaunák nem melegítik fel a levegőt körülöttünk. Tehát sokkal barátságosabb feltételek mellett tudunk sokkal nagyobb hatást elérni, mint a tradicionális finn szaunákban szaunák.

A sugárzótestek infravörös sugárzást ( elektromágneses sugárzást ) bocsátanak ki, amelyek közvetlenül az emberi testet melegítik fel. Ezek a sugarak behatolnak a test szöveteibe is, ezáltal megemelik a test belső hőmérsékletét – ebben rejlik a hatékonyságuk.  Az infraszauna kabin ideális hőmérséklete 40-60 Celsius fok közé tehető, tehát egy sokkal kellemesebb környezetben tudunk relaxálni a hagyományos szauna akár 100 Celsius fok hőmérsékletével szemben.

 

infraszauna használata helyesen

Ma már nagyon sok tanulmány foglalkozik az infravörös szaunák hatásaival is.

Ezek közül csak néhányat emelünk ki:

 • Kimutatták, hogy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő emberek számára előnyös, ha az infraszaunát kúra szerűen használják.
 • Egy másik tanulmány  azt emeli ki, hogy maximális állóképességet igénylő terhelés esetén az infraszauna használata nagymértékben hozzájárul a regenerálódáshoz.
 • Egy átfogó elemzés pedig arra mutat rá, hogy az infravörös hőterápia használata a következő betegségek esetén is jótékony hatású: légzőszervi- és keringési betegségek, poszt-miokardiális infarktus, pangásos szívelégtelenség, magas vérnyomás, depresszió, anorexia nervosa, krónikus fáradtság és krónikus fájdalmak, továbbá alkalmas az infravörös szauna a nyirokrendszer verejtékezés általi megtisztítására.

Most, hogy röviden leírása kerültek a technológiai és működésbeli különbségek a 2 szauna fajta között, így logikusan tudjuk összekötni az infraszauna használatával kapcsolatos következő információkat, tanácsokat, tippeket és trükköket.

Infraszauna használata – Alapvető, íratlan szabályok

 • Első használatkor törekedjünk arra, hogy egy alacsonyabb intenzitással és rövid ideig használjuk újonnan vásárolt vagy bérelt infrakabinunkat. Minden szervezet más, egyénenként változó, hogy ki és mennyit érez kellemesnek használatkor. Kezdésnek egy 30-40 Celsius fok ajánlott csak 10-15 percen át. Ez természetesen, ha kitapasztaljuk számunkra mi az optimális tovább növelhető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 55-58 fokon 35-45 percet töltenek az emberek az infraszaunákban.

 • Megfelelő hidratáltság nélkül nem ajánlott a szauna használata. Mindenképpen fogyasszunk el egy jó nagy pohár vizet mielőtt a kabinba ülünk. Van lehetőségünk rá és ajánljuk is, hogy készítsünk be magunkkal vizet a kúrára, főleg, ha érzékenyek vagyunk a melegre. Az infraszaunába száraz testtel üljünk be.

 • Rosszullét esetén azonnal fejezzük be a szauna használatát.

 • Ügyeljünk a különböző ásványi anyagok és víz pótlására szaunázás befejeztével.

 • A használatkor mindig terítsünk magunk alá egy törülközőt, ami az izzadtság felfogására szolgál.

 • Ha Klausztrofóbiában szenvedünk nyugodtan nyissuk ki a kabin ajtaját, mert így is élvezhetjük az infravörös sugárzás pozitív hatásait. Nem a levegő hőmérséklete a fontos, hanem, hogy testünket érjék a gyógyító sugarak.

 • A szauna használat során rengeteget izzadunk rövid időn belül, ezáltal kerüljük a hirtelen felállást. Ezzel  csökkentjük a szédülés kockázatát.

Mikor nem ajánlott infraszaunát használni?

mikor ne használjunk infraszaunát
 • Mindenképpen kerüljük a szaunázást, ha alkoholt vagy drogot fogyasztottunk. Ebben az esetben ugyanis többszörösen dehidratációnak vetnénk alá a szervezetünket, ami rosszulléthez vezethet!

 • Ha valamilyen lázas betegségben szenvedünk, addig ne szaunázzunk, amíg a láz el nem múlik.

 • Magas vérnyomás és szívbetegség esetén először mindenképpen konzultáljon orvosával. Annak ellenére, hogy semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy az infraszauna használata ezekre a betegségekre kockázatos lenne, sőt a vérnyomásra alátámasztottan pozitív hatással van, az Ön egészségét semmi esetre sem kockáztassa!

 • Kerüljük, ha nemrég elvégzett nagyobb műtétek utáni regenerációs időszakban vagyunk.

6 fontos tipp a leghatékonyabb infraszauna használathoz!

6 fontos tipp az infraszauna használatához
 1. A folyadék pótlás, ahogy említettük, (már) nagyon fontos. Kifejezetten a magas ásványi anyag tartalmú ásványvizek használatát ajánljuk szaunázás előtt, alatt és után. Az ásványvizek között ásványi anyag tartalomban nagy különbségek lehetnek. Vizsgáljuk meg a palack hátoldalán lévő összetevőket, és magasabb ásványi anyagokat tartalmazó ásványvizet válasszunk.

 2. Az infraszaunának rengeteg pozitív hatása van, de ezt legjobban kihasználni kúraszerű használatával tudjuk. Szaunázzunk rendszeresen!

 3. Használata akkor is lehetséges, ha valamilyen betegség miatt a hagyományos szauna már nem javasolt. Ekkor konzultáljunk orvosunkkal.

 4. Általánosságban elmondható, hogy a leghatékonyabb hatás 55-58 Celsius fokon (ez a sugárzótest hőmérsékletét jelenti) és 35-45 percen keresztül történik.

 5. Kevesen tudják, hogy az egészséges emésztési folyamat minden egyes megszakítása, tehát az étkezési ciklusok közötti nassolás csökkenti az emberi szervezet energia szintjét és ráadásul gátolja a felhalmozódott zsír lebontását. Minden étkezés között tartsunk legalább 5 óra szünetet és így a szaunázás is hatékonyabban távolítja el a méreganyagokat!

 6. Infraszauna használata után minden esetben zuhanyozzunk le, ha van lehetőségünk rá! Izzadás után a bőr pórusai kitágulnak ezért, ha a szervezetünkből távozó méreganyagokat nem távolítjuk el bőr felületéről könnyen vissza kerülhetnek testünkbe. Kerüljük a túl hideg vizet!

További kérdés esetén, esetleg személyes megtekintése esetén szívesen állunk rendelkezésre. https://infraszauna.hu/kapcsolat/

Tudta Ön, hogy a Sunlighten infravörös szaunák sugárzótestjei  bocsájtják ki a legkevesebb EMF sugárzást és a leghatékonyabbak a szauna piacon? https://infraszauna.hu/miert-a-sunlighten/innovacio/ultra-alacsony-emf-kibocsatas/